eBoi
Jak załatwić sprawę?
Informacja o wynikach prawidłowości obrotu wyrobami akcyzowymi w 2023 r.
Realizując wytyczne zawarte w programie Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wynikające z programu Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Szczecinie przeprowadził w powyższym temacie 16 kontroli u 16 przedsiębiorców.
Kontrolą objęto:
- 9 przedsiębiorców prowadzących działalność w placówkach detalicznych;
- 2 przedsiębiorców prowadzących działalność w placówkach gastronomicznych;
- 5 przedsiębiorców prowadzących hurtowy obrót napojami alkoholowymi w tym 3 przedsiębiorców prowadzących hurtowy i detaliczny obrót napojami alkoholowymi.
Nieprawidłowości stwierdzono u 2 przedsiębiorców.
Zakres kontroli obejmował sprawdzenie przestrzegania przepisów:
- ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz.U. z 2023 r., poz. 165 ze zm.);
- ustawy z dnia 9 listopada 1995 r. o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych (Dz.U. z 2023 r., poz. 700);
- ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz.U z 2023 r., poz. 1542).
Ustalenia kontroli, w odniesieniu do poszczególnych punktów programu, przedstawiają się następująco.
1. Przestrzeganie przepisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi
Wyniki kontroli przedsiębiorców prowadzących sklepy detaliczne i punkty gastronomiczne:
Zagadnienie to badano u 13 przedsiębiorców, w tym u 8 prowadzących sprzedaż detaliczną oraz 2 prowadzących lokal gastronomiczny i 3 hurtowni prowadzących detaliczną sprzedaż napojów alkoholowych. Nieprawidłowości stwierdzono u 1 przedsiębiorcy prowadzącego lokal gastronomiczny:
a) wszyscy przedsiębiorcy posiadali ważne zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych. W ofercie znajdowały się wyłącznie napoje alkoholowe wymienione w zezwoleniach;
b) opłaty za korzystanie z ww. zezwoleń wniesiono w ustawowych terminach przez wszystkich 13 przedsiębiorców;
c) znajdujące się w sprzedaży napoje alkoholowe zakupiono u przedsiębiorców posiadających zezwolenia na sprzedaż hurtową napojów alkoholowych;
d) działalność w zakresie objętym zezwoleniem wykonywana była tylko przez przedsiębiorcę w nim oznaczonego i tylko w miejscu wymienionym w zezwoleniach;
e) przedsiębiorcy prowadzili działalność zgodnie z otrzymanymi zezwoleniami.
U jednego przedsiębiorcy prowadzącego lokal gastronomiczny stwierdzono, że w okazanych zezwoleniach na sprzedaż napojów alkoholowych jako miejsce sprzedaży podano inną nazwę niż stwierdzono w czasie kontroli. Zgodnie z art. 18 ust. 7 pkt. 7 ww. ustawy warunkiem prowadzenia sprzedaży napojów alkoholowych do spożycia w miejscu sprzedaży lub poza miejscem sprzedaży jest m.in. zgłaszanie organowi zezwalającemu zmian stanu faktycznego i prawnego, w stosunku do danych zawartych w zezwoleniu, w terminie 14 dni od dnia powstania zmiany. O powyższym poinformowano Urząd Miejski w Mielnie
f) sprzedaż napojów alkoholowych odbywała się w godzinach określonych w zezwoleniach;
g) znajdujące się w sprzedaży napoje alkoholowe były oznaczone znakami akcyzy. Zagadnienie to zbadano u 13 przedsiębiorców;
h) w miejscu sprzedaży uwidoczniono wywieszki informujące o szkodliwości spożywania alkoholu. Wszyscy przedsiębiorcy uwidocznili wymagane wywieszki informujące;
i) nie kontrolowano placówek samoobsługowych o powierzchni powyżej 200 m2;
j) w trakcie kontroli nie stwierdzono sprzedaży lub podawania alkoholu osobom nietrzeźwym, nieletnim, na kredyt lub pod zastaw;
k) przestrzegano zakazu konsumpcji w punktach sprzedaży detalicznej napojów alkoholowych; Zagadnienie to zbadano u 11 przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną;
l) nie badano zakazów sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych w miejscach wymienionych w ww. ustawie, w szczególności na terenie szkół oraz innych zakładów i placówek oświatowo-wychowawczych, domów studenckich, w obiektach komunikacji publicznej;
m) kontrolowane placówki usytuowane były w miejscach, dla których gminy nie określiły zakazu sprzedaży napojów alkoholowych;
n) w miejscach sprzedaży nie stwierdzono niedozwolonej reklamy i promocji napojów alkoholowych;
o) kontrolowani przedsiębiorcy nie prowadzili sprzedaży napojów alkoholowych przez Internet. Zagadnienie to sprawdzono u 13 przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną.
Nieprawidłowości nie stwierdzono.
Wyniki kontroli przedsiębiorcy prowadzącego hurtowy obrót napojami alkoholowymi.
Kontrolą objęto 5 przedsiębiorców prowadzących hurtowy obrót napojami alkoholowymi, nie stwierdzając nieprawidłowości. Ustalono, że:
a) przedsiębiorcy posiadali ważne zezwolenia na prowadzenie obrotu hurtowego napojami alkoholowymi;
b) kontrolowani sprzedawali napoje alkoholowe wyłącznie przedsiębiorcom posiadającym zezwolenie na obrót hurtowy lub sprzedaż detaliczną napojów alkoholowych;
c) znajdujące się w sprzedaży napoje były oznaczone znakami akcyzy;
d) napoje alkoholowe pochodziły od producentów lub przedsiębiorców posiadających zezwolenia na obrót hurtowy tymi napojami;
e) magazyny użytkowane przez kontrolowanych przedsiębiorców stanowiły jego własność;
f) przedsiębiorcy wykonywali działalność w miejscu określonym w zezwoleniach przez zatrudnionych przez siebie pracowników;
g) przedsiębiorcy prowadzili działalność zgodnie z otrzymanymi zezwoleniami.
2. Przestrzeganie przepisów ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych
Przestrzeganie postanowień ww. ustawy sprawdzono u 13 przedsiębiorców prowadzących działalność w placówkach detalicznych , placówkach gastronomicznych oraz hurtowniach.
a) W lokalach gastronomicznych był całkowity zakaz palenia;
b) u wszystkich kontrolowanych przedsiębiorców umieszczono w miejscach widocznych informacji w sposób słowny i graficzny dotyczących zakazu palenia wyrobów tytoniowych, w tym palenia nowatorskich wyrobów tytoniowych i palenia papierosów elektronicznych na terenie obiektu,
c) w kontrolowanych placówkach (9 sklepów i 2 hurtownie) przestrzegany był zakaz sprzedaży wyrobów tytoniowych, papierosów elektronicznych lub pojemników zapasowych osobom do lat 18.
U jednego przedsiębiorcy prowadzącego detaliczną sprzedaż wyrobów tytoniowych stwierdzono niepełną informację o zakazie sprzedaży tych wyrobów tj. niezgodnie z wymaganiami art. 6 ust. 1 ww. ustawy. Wobec przedsiębiorcy inspektorzy wydali żądanie niezwłocznego usunięcia stwierdzonego uchybienia. W trakcie kontroli przedsiębiorca uwidocznił prawidłowe informacje w omawianym zakresie. W związku z popełnieniem wykroczenia określonego w art. 13 ust. 1 pkt. 1 ww. ustawy w stosunku do przedsiębiorcy zastosowano poza karne środki oddziaływania wychowawczego i przestrzeżono przed odpowiedzialnością karną za popełnione wykroczenie (art. 41 ustawy z dnia 20 maja 1971 r. - Kodeks wykroczeń),
U pozostałych przedsiębiorców w miejscach sprzedaży uwidocznione były informacje o których mowa w art. 6 ust. 1 ww. ustawy;
d) nie przeprowadzano kontroli na terenie podmiotów wykonujących działalność leczniczą, szkół i placówek oświatowo-wychowawczych oraz obiektów sportowo-rekreacyjnych;
e) u kontrolowanych przedsiębiorców nie stwierdzono sprzedaży wyrobów tytoniowych, papierosów elektronicznych lub pojemników zapasowych oraz ich części w automatach lub w systemie samoobsługowym;
f) przestrzegany był zakaz sprzedaży papierosów luzem lub w opakowaniach zawierających mniej niż 20 sztuk;
g) kontrolowani nie prowadzili sprzedaży tytoniu do stosowania doustnego;
h) nie stwierdzono prowadzenia sprzedaży wyrobów tytoniowych na odległość, w tym transgranicznej sprzedaży na odległość wyrobów tytoniowych, a także papierosów elektronicznych i pojemników zapasowych oraz ich części;
i) nie stwierdzono niedozwolonej reklamy i promocji wyrobów tytoniowych, (…),
j) nie stwierdzono eksponowania, w punktach detalicznych, przedmiotów imitujących opakowania wyrobów tytoniowych oraz przedmiotów imitujących opakowania papierosów elektronicznych lub pojemników zapasowych;
k) etykiety opakowania jednostkowego i opakowania zbiorczego oraz wyroby tytoniowe nie zawierały jakichkolwiek elementów lub nie miały cech, które:
- promują wyrób tytoniowy lub zachęcają do jego spożycia;
- sugerują, że dany wyrób tytoniowy jest mniej szkodliwy niż inne;
- odnoszą się do smaku, zapachu, środków aromatyzujących lub innych dodatków albo ich braku;
- sprawiają, że wyrób tytoniowy przypomina produkt leczniczy, wyrób medyczny, środek spożywczy lub kosmetyk;
- sugerują, że dany wyrób tytoniowy ma zwiększoną biodegradowalność lub inne cechy korzystne pod względem ochrony środowiska;
- sugerują uzyskanie korzyści ekonomicznych w postaci dołączonych do nich drukowanych kuponów lub ofert wyrobów po obniżonej cenie lub darmowych, ofert w rodzaju dwa opakowania w cenie jednego lub innych podobnych ofert;
l) na opakowaniach jednostkowych i zbiorczych wyrobów tytoniowych umieszczono:
- mieszane ostrzeżenia zdrowotne, ostrzeżenie ogólne i wiadomość informacyjną – w przypadku wyrobów tytoniowych do palenia, w sposób określony w art. 9 i art. 9 a-c ww. ustawy;
- ostrzeżenie zdrowotne - w przypadku wyrobów tytoniowych bezdymnych, w sposób określony w art. 9 i art. 9d ww. ustawy.
m) w trakcie kontroli nie stwierdzono w ofercie handlowej wyrobów ziołowych do palenia;
n) kontrolowani nie prowadzili sprzedaży wypełnionych płynem nikotynowym papierosów elektronicznych i pojemników zapasowych.
3. Przestrzeganie przepisów ustawy o podatku akcyzowym
Zagadnienie to zbadano w trakcie 16 kontroli, tj. w 9 placówkach detalicznych prowadzących sprzedaż artykułów tytoniowych i napojów alkoholowych, 2 placówkach gastronomicznych prowadzących sprzedaż napojów alkoholowych oraz w 5 hurtowniach prowadzących sprzedaż hurtową i detaliczną napojów alkoholowych, przy czym nieprawidłowości nie stwierdzono.
Badaniem objęto łącznie 285 partii produktów w tym 168 partii produktów napojów alkoholowych oraz 117 wyrobów tytoniowych (papierosów).
Ustalono, że:
a) banderole wyrobów alkoholowych i tytoniowych naklejone były w sposób prawidłowy i trwały, uniemożliwiający otwarcie opakowań bez ich uszkodzenia;
b) banderole nie były zniszczone ani uszkodzone;
c) znajdujące się w sprzedaży wyroby alkoholowe i tytoniowe były oznaczone banderolami nie wykazującymi cech zafałszowania;
d) przedsiębiorcy sprzedający papierosy sprzedawali je po cenach wydrukowanych na opakowaniach jednostkowych;
e) banderole były właściwe dla poszczególnych wyrobów i posiadały odpowiednie nominały.
Ponadto u 1 przedsiębiorcy prowadzącego lokal gastronomiczny stwierdzono, że paragon z kasy fiskalnej nie umożliwiał jednoznacznego zweryfikowania wyrobów będących przedmiotem zakupu kontrolnego. O powyższym poinformowano Urząd Skarbowy w Koszalinie.
Wykorzystanie ustaleń kontroli:
- wobec 1 przedsiębiorcy za popełnione wykroczenie określone w art. 13 ust. 1 pkt 1 ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych zastosowano pouczenia na podstawie art. 41 ustawy - Kodeks wykroczeń;
- wobec 1 przedsiębiorcy została przesłana informacja do Urzędu Skarbowego w Koszalinie o nieprawidłowym zaewidencjonowaniu produktów na paragonie oraz informacja do Urzędu Miejskiego w Mielnie o zmianie nazwy restauracji w stosunku do nazwy określonej w zezwoleniach.
Beata Manios- rzecznik
Inspekcji Handlowej w Szczecinie
Tel. 91 4225239 wew. 46
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Akcja | Osoba | Data |
---|---|---|
Dodanie dokumentu: | Beata Dynowska | 18-02-2024 16:23 |
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: | Beata Dynowska | 18-02-2024 |
Ostatnia aktualizacja: | Beata Dynowska | 18-02-2024 16:32 |