eBoi
Jak załatwić sprawę?
Informacja z kontroli bezpieczeństwa podpałek i grilli jednorazowych
Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Szczecinie w II kwartale 2023 r. przeprowadził kontrole w zakresie bezpieczeństwa grilli jednorazowych i podpałek. Przeprowadzono badania organoleptyczne grilli jednorazowych na zgodność z wymaganiami określonymi w art. 10 (w zakresie informacji umieszczonych na produkcie i informacji dołączonych do produktu) ustawy z dnia 12 grudnia 2003 r. o ogólnym bezpieczeństwie produktów (Dz. U. z 2021 r., poz. 222) oraz wymaganiami deklarowanej normy PN-EN 1860-4:2005 Urządzenia, paliwa stałe i podpałki do grilla. Część 4: Grille jednorazowego użytku na paliwa stałe. Wymagania i metody badań.
Pobrano również próbę do badań laboratoryjnych, celem zweryfikowania wymagań określonych w ww. normie.
Kontroli poddano 1 partię grilla jednorazowego.
Przeprowadzono również kontrole, których celem była ocena płynnych podpałek do grilla.
W trakcie jednej kontroli ustalono jednak, że przedsiębiorca wycofał się już z produkcji podpałek do grilla w płynie. W trakcie drugiej kontroli natomiast stwierdzono 3 partie podpałek, ale zostały one już pobrane do badań przez inny inspektorat.
Kontrole przeprowadzono u przedsiębiorców prowadzących działalność w Stargardzie, Goleniowie i Kołobrzegu.
Zakwestionowano 1 partię produktu.
W trakcie oceny organoleptycznej sprawdzono oznakowanie, które znajdowało się na opakowaniu i na etykietach dołączonych do grilla. Do wiadomości klientów podane zostały m.in. dane producenta, numer modelu, piktogramy dotyczące bezpiecznego użytkowania grilla, informacje i ostrzeżenia.
Grill zakwestionowany został zarówno w trakcie badań organoleptycznych jak i laboratoryjnych. Badania organoleptyczne wykazały niezgodność w odniesieniu do deklarowanej normy. Brak było: wykazu części, stosowanego paliwa, informacji „nie rozpoczynać grillowania zanim paliwo nie pokryje się powłoką popiołu”.
Badania laboratoryjne natomiast wykazały, że:
- zbiornik paliwa uległ deformacji o ponad 5% (norma stanowi, że odkształcenie nie może być większe niż 5%),
- maksymalna temperatura podłoża wyniosła 115ºC (norma stanowi, że temperatura nie może przekroczyć 70ºC),
- nastąpiło zwęglenie podłoża podczas badań,
- brak było środka gaśniczego i niepalnego opakowania.
Mając powyższe na uwadze stwierdzono, że produkt nie spełnia wymagań określonych w rozdziale 2 ww. ustawy o ogólnym bezpieczeństwie produktów (szczegóły określone zostały w pkt 4.1, 5.2, 5.3 normy ww.).
Akta sprawy zostały przekazane do postępowania do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Warszawie.
Beata Manios- rzecznik
Inspekcji Handlowej w Szczecinie
Tel. 91 4225239 wew. 46
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Akcja | Osoba | Data |
---|---|---|
Dodanie dokumentu: | Beata Dynowska | 22-08-2023 08:55 |
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: | Beata Dynowska | 22-08-2023 |
Ostatnia aktualizacja: | - | 22-08-2023 08:55 |