Logo BIP Logo ePUAP
Biuletyn Informacji Publicznej
herb jednostki
Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej
System eBoi

eBoi
Jak załatwić sprawę?

Informacja o kontroli jakości i oznakowania produktów żywnościowych oferowanych w sklepach sieci wielkopowierzchniowych, głównie pod własną marką lub wyprodukowanych dla tych sieci bądź też sprzedawan


Informacja

z kontroli jakości i oznakowania produktów żywnościowych oferowanych w sklepach sieci wielkopowierzchniowych, głównie pod marką sieci lub wyprodukowanych dla tych sieci bądź też sprzedawanych pod szyldem „najtańszy produkt”.

I kwartał 2007

Realizując Plan w I kwartale 2007r. Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Szczecinie przeprowadził 8 kontroli na terenie województwa zachodniopomorskiego w zakresie jakości
i prawidłowości oznakowania produktów żywnościowych oferowanych w sklepach sieci wielkopowierzchniowych bądź też sprzedawanych pod szyldem „najtańszy produkt”.

Przedmiotem kontroli objęto następujące produkty żywnościowe: przetwory mięsne-wędzonki, produkty blokowe, kiełbasy, przetwory mleczne-sery dojrzewające, ryby mrożone glazurowane, oliwa z oliwek, miód pszczeli, koncentrat pomidorowy oraz kawa-kawa naturalna mielona i ekstrakt kawy.

 

W wyniku przeprowadzonych kontroli zbadano ogółem 83 partie artykułów żywnościowych
o wartości 6.968,00 zł, z czego zakwestionowano ogółem 12 partii artykułów żywnościowych o wartości 792,00 zł, co stanowi 14,4 % zbadanych partii tj.:

  • 26 partii przetworów mięsnych o wartości 2.091,00 zł, kwestionując 7 partii o wartości 419,00 zł, co stanowi 26,9 % zbadanych partii,

  • 19 partii przetworów mlecznych o wartości 1.410,00 zł, kwestionując 3 partie o wartości 223,00 zł, co stanowi 15,8 % zbadanych partii,

  • 15 partii kawy o wartości 1.001,00 zł, kwestionując 2 partie o wartości 150,00 zł, co stanowi 13,3 % zbadanych partii.

Ponadto zbadano:

8 partii miodu o wartości 1.004,00zł, 8 partii koncentratu pomidorowego o wartości 240,00 zł,
5 partii oliwy z oliwe`k o wartości 1.095,00 zł, 2 partie ryb mrożonych glazurowanych
o wartości 127,00 zł - nie kwestionując zbadanych partii.

 

 

Jakość

W wyniku przeprowadzonych badań laboratoryjnych zakwestionowano 6 partii artykułów żywnościowych o wartości 485,00 zł, co stanowi 14,3% zbadanych partii tj.:

  • przetwory mięsne zakwestionowano z uwagi na zawyżoną zawartość wody, zaniżoną zawartość białka,

  • kawę rozpuszczalną zakwestionowano z uwagi na zafałszowanie kawą zbożową,

  • przetwory mleczne:

    • sery dojrzewające zakwestionowano ze względu na niewłaściwe cechy organoleptyczne (niejednolitą w całej masie sera barwę; nieestetyczny wygląd, nieregularny kształt, nierówno pocięte, poszarpane kawałki; obecność w opakowaniu fragmentów pokruszonego sera; mokrą powierzchnię, pokrytą białym nalotem; obecność w opakowaniu mętnej, jasnobrązowej cieczy, która wypływała również po przekrojeniu sera, barwę, pusty, nietypowy dla dojrzewającego sera smak i zapach (tłuszczowy posmak, zapach smalcu),

    • masło zakwestionowano ze względu na obecność w nim steroli pochodzenia roślinnego.

 

 

 

 

 

Oznakowananie

Badaniem objęto 74 partie produktów żywnościowych o wartości 6.237,00 zł, z czego zakwestionowano 4 partie o wartości 264,00 zł.

W oznakowaniu:

  • przetworów mięsnych na opakowaniach jednostkowych, nie uwidoczniono informacji dotyczących ilościowych zawartości składników mięsnych,

  • przetworów mięsnych oferowanych do sprzedaży luzem bez opakowania, nie uwidoczniono na wywieszkach wykazu składników,

  • kawy mielonej nie uwidoczniono na opakowaniach jednostkowych informacji dotyczącej formy prawnej firmy,

  • masła nie uwidoczniono na opakowaniach jednostkowych prawidłowej nazwy produktu oraz w wykazie składników informacji w zakresie zastosowanego tłuszczu roślinnego.

Inne nieprawidłowości

U 1 z 8 kontrolowanych przedsiębiorców stwierdzono artykuły żywnościowe (przetwory mięsne) oferowane jako „ 1-najtańszy produkt” po upływie terminu przydatności do spożycia oraz niedopełnienie obowiązków w zakresie prawidłowego uwidaczniania cen.

 

 

Ujawnione w trakcie kontroli nieprawidłowości były podstawą do:

    • nałożenia 2 mandatów na kwotę 350,00 zł,

  • skierowania 3 wniosków do sądu,

  • zastosowania 2 pouczeń z art. 41 kodeksu wykroczeń,

  • wydania w odniesieniu do 5 kontrolowanych przedsiębiorców postanowień o obciążeniu kosztami przeprowadzonych badań laboratoryjnych,

  • wystosowania 5 wystąpień pokontrolnych do kontrolowanych przedsiębiorców z wnioskami
    o usunięcie uchybień,

  • skierowania 6 wystąpień pokontrolnych do producentów z wnioskami o usunięcie nieprawidłowości,

  • przesłania 5 informacji do właściwych terytorialnie organów Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informujących o niewłaściwej jakości produktów spożywczych oraz nieprawidłowym oznakowaniu.

 

 

 

 

 

Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Akcja Osoba Data
Dodanie dokumentu: Mariola Cieśla 25-04-2007 13:30
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: Wiesław Pucek 25-04-2007
Ostatnia aktualizacja: Tomasz Wilkosz 16-10-2009 13:58