eBoi
Jak załatwić sprawę?
Informacja o wynikach kontroli jakości handlowej i prawidłowości oznakowania mięsa i przetworów mięsnych.
Typując przedsiębiorców do kontroli uwzględniono przeprowadzone rozeznania oraz informację konsumenta.
Kontrolą objęto przedsiębiorców w Szczecinie, Mierzynie, Koszalinie, Nowogardzie, Rewalu, Sianowie, Sławnie, Szczecinku. Kontrolowano hurtownie, sklepy wielko powierzchniowe i sklepy detaliczne.
W trakcie przeprowadzonych kontroli zbadano ogółem 159 partii mięsa i przetworów mięsnych z czego zakwestionowano 20 partii, co stanowi 12,6 % zbadanych partii tj.:
- 17 partii mięsa, nie kwestionując zbadanych partii;
- 1 partię mięsa mielonego, nie kwestionując badanej partii;
- 24 partie konserw, z czego zakwestionowano 1 partię konserwy, co stanowi 4,2 % zbadanych partii;
- 11 partii produktów blokowych, nie kwestionując badanych partii;
- 47 partii kiełbas, z czego zakwestionowano 14 partii, co stanowi 29,8 % zbadanych partii;
- 36 partii wędzonek, z czego zakwestionowano 3 partie, co stanowi 8,3 % zbadanych partii;
- 18 partii wędlin podrobowych, z czego zakwestionowano 1 partię,
- 5 partii innych przetworów mięsnych(„smalec ze skwarkami”, 2 partie „mięsa garmażeryjnego”, „mielonkę garmażeryjną-półprodukt garmażeryjny”, „mięso drobne-produkt mięsny surowy”) kwestionując 1 zbadaną partię, co stanowi 20,0 % zbadanych partii.
W hurtowni zbadano ogółem 42 partie mięsa i przetworów mięsnych, z czego zakwestionowano 1 partię, co stanowi 2,4 % zbadanych partii; w sklepach sieci handlowych zbadano ogółem 11 partii ww. produktów, nie kwestionując badanych partii; w pozostałych sklepach zbadano ogółem 106 partii ww. produktów, z czego zakwestionowano 19 partii, co stanowi 17,9 % badanych partii.
I. JAKOŚĆ PRZETWORÓW MIĘSNYCH
W trakcie przeprowadzonych kontroli pobrano do badań laboratoryjnych 22 partie (43 próby) przetworów mięsnych, w tym 10 partii konserw wysokowydajnych, 3 partie produktów blokowych, 5 partii kiełbas, 2 partie wędzonek, 2 partie wędlin podrobowych.
W Laboratorium Kontrolno-Analitycznym Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Poznaniu dokonano sprawdzenia cech organoleptycznych i fizykochemicznych w odniesieniu do deklaracji producentów oraz obowiązujących przepisów. W wyniku przeprowadzonych badań laboratoryjnych nie kwestionowano jakości przetworów mięsnych.
W toku prowadzonych postępowań kontrolnych zbadano organoleptycznie 2 partie przetworów mięsnych (1 partię wędzonki, 1 partię kiełbasy), nie kwestionując zbadanych partii.
II. OZNAKOWANIE MIĘSA I PRZETWORÓW MIĘSNYCH
Sprawdzono prawidłowość oznakowania:
a) przetworów mięsnych bez opakowań zgodnie z postanowieniem:
Badaniem objęto 106 partii przetworów mięsnych, z czego zakwestionowano 14 partii przetworów mięsnych-wędlin, co stanowi 13,2 % zbadanych partii.
W miejscu sprzedaży wędlin nie uwidoczniono, na wywieszkach informacji dotyczących występujących składników tj.:
· przy 14 partiach przetworów mięsnych-kiełbas (kiełbasa: jałowcowa, żywiecka, 2 partie-śląskiej, litewska, węgierska, cygańska, husarska, zwyczajna, popularna, czosnkowa, serowa, piwna, krotoszyńska). Ww. przetwory oferowano do sprzedaży u przedsiębiorcy w Nowogardzie.
b) opakowań jednostkowych mięsa i przetworów mięsnych zgodnie z postanowieniami:
Kontrolą objęto 49 partii przetworów mięsnych, nie kwestionując zbadanych partii.
Sprawdzono stan opakowań 49 partii mięsa i przetworów mięsnych nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.
c) mięsa wołowego i przetworów z mięsa wołowego zgodnie z postanowieniami:
W toku prowadzonych kontroli zbadano 4 partie mięsa wołowego bez opakowań. Nieprawidłowości w badanym zakresie nie stwierdzono.
III. PRZESTRZEGANIE AKTUALNOŚCI DAT MINIMALNEJ TRWAŁOŚCI
I TERMINÓW PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
Przestrzeganie aktualności dat minimalnej trwałości i terminów przydatności do spożycia mięsa i przetworów mięsnych sprawdzono u wszystkich kontrolowanych przedsiębiorców. Nieprawidłowości w powyższym zakresie stwierdzono u 3 przedsiębiorców.
Kontrolą objęto 159 partii mięsa i przetworów mięsnych, z czego zakwestionowano 4 partie, tj.:
· w hurtowni w Koszalinie, gdzie oferowano do sprzedaży 1 partię konserwy 300g
- 10 dni po upływie daty minimalnej trwałości;
· w sklepie mięsnym w Sianowie, gdzie oferowano do sprzedaży 2 partie przetworów mięsnych po upływie terminu przydatności do spożycia tj.:
- 1 partię ogonówki - 13 dni po upływie terminu,
- 1 partię smalcu - 2 dni po upływie terminu,
· w sklepie mięsnym w Szczecinku, gdzie oferowano do sprzedaży partię pasztetowej wędzonej - 1 dzień po upływie terminu przydatności do spożycia.
W trakcie prowadzonych postępowań kontrolnych ww. przedsiębiorcy wycofali z obrotu przetwory mięsne po upływie terminu przydatności do spożycia i daty minimalnej trwałości.
IV. WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Sprawdzono przestrzeganie zaleceń producentów umieszczonych na etykietach opakowań jednostkowych oraz przepisów rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. L 139 z 30.04.2004, s. 1;Polskie Wyd. Specj. Rozdz. 13, t. 34, s. 319).
Kontrolą objęto 159 partii mięsa i przetworów mięsnych, z czego zakwestionowano nieprawidłowe warunki przechowywania 2 partii przetworów mięsnych. Nieprzestrzeganie zalecanych przez producentów warunków przechowywania stwierdzono u 1 z 14 kontrolowanych przedsiębiorców tj.
- w sklepie mięsnym w Szczecinku, gdzie poza urządzeniem chłodniczym w temperaturze +17,5 ºC przechowywano 2 partie przetworów mięsnych (polędwica, szynka). Zgodnie z zaleceniami producentów Polędwica winna być przechowywana w temp. +2 do +6 ºC”, natomiast Szynka w temperaturze od +0 do +7 ºC”.
W trakcie kontroli przedsiębiorca usunął stwierdzoną nieprawidłowość.
V. PRZESTRZEGANIE USTAWY O TOWARACH PACZKOWANYCH
Uwzględniając przepisy ustawy z dnia 6 września 2001 r. o towarach paczkowanych (Dz. U. Nr 128, poz.1409 z późn. zm.) sprawdzono partie przetworów mięsnych pobranych do badań laboratoryjnych w zakresie zgodności zawartości netto z ilością rzeczywistą. Oceny ilości rzeczywistej produktu dokonano w odniesieniu do deklaracji producentów.
Badaniem objęto 10 partii o wartości 3 321 zł. Nie stwierdzono przypadków zaniżenia ilości rzeczywistej w stosunku do deklarowanej.
VI. PRZESTRZEGANIE PRZEPISÓW USTAWY O BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA
Sprawdzono przestrzeganie postanowienia art. 59 ust. 4 ustawy z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 ze zm.), dotyczącego przechowywania i udostępniania na żądanie organów urzędowej kontroli żywności orzeczeń lekarskich wydawanych osobom bezpośrednio stykającym się z żywnością.
Wszyscy kontrolowani przedsiębiorcy przechowywali aktualne książeczki zdrowia osób bezpośrednio stykających się z żywnością.
INNE ZAGADNIENIA
Przed rozpoczęciem kontroli u 5 z 14 przedsiębiorców sprawdzono rzetelność obsługi poprzez dokonanie zakupu kontrolnego. Nierzetelną obsługę stwierdzono u przedsiębiorcy w Szczecinie, gdzie oszukano nabywcę pobierając należność o 6,33 zł więcej niż należało.
W trakcie 1 kontroli poprzedzonej zawiadomieniem przedsiębiorcy o zamiarze wszczęcia kontroli sprawdzono przestrzeganie przepisów ustawy z dnia 11.05.2001r. „Prawo o miarach” (Dz. U. z 2004 r. Nr 243, poz. 2441 ze zm.) w zakresie aktualności i czytelności cech legalizacji przyrządów pomiarowych stosowanych w obrocie handlowym. Nieprawidłowości w badanym zakresie nie stwierdzono.
Materiały z przeprowadzonych kontroli dały podstawę do:
- nałożenia 3 mandatów karnych kredytowanych na łączną kwotę 450 zł,
- wydania w trakcie kontroli 1 żądania dotyczącego nieprawidłowych warunków przechowywania przetworów mięsnych,
- wystosowania 5 wystąpień pokontrolnych do kontrolowanych przedsiębiorców z wnioskami o usunięcie uchybień,
- przesłania 3 informacji do właściwych terytorialnie organów Inspekcji Sanitarnej wskazujących nieprawidłowości w zakresie przestrzegania aktualności dat minimalnej trwałości i terminów przydatności do spożycia oraz nieprawidłowych warunków przechowywania,
- skierowania 1wniosku do sądu,
Porównując wyniki kontroli w zakresie jakości handlowej i prawidłowości oznakowania mięsa i przetworów mięsnych z kontrolą realizowaną w I kwartale 2008r. należy stwierdzić, iż zmniejszył się procent ogółem zakwestionowanych przetworów mięsnych i mięsa. W 2008r. zakwestionowano 31,7 % tych artykułów żywnościowych, obecnie 12,6 %.
W 2008r. zakwestionowano prawidłowość oznakowania w 28,6 %, aktualnie w 13,2 %.
W trakcie bieżących kontroli zakwestionowano oznakowanie wędlin bez opakowań w miejscu sprzedaży.
Podczas obecnych kontroli 3 z 14 skontrolowanych przedsiębiorców nie przestrzegało aktualności terminów przydatności i dat minimalnej trwałości.W 2008r. stwierdzono takie przypadki u 2 z 14 przedsiębiorców.
Podobnie jak w ubiegłym roku obecnie nie kwestionowano jakości przetworów mięsnych.
Beata Manios- specjalista w Inspekcji Handlowej w Szczecinie (rzecznik w Inspekcji Handlowej w Szczecinie)
Tel. 0-91 4230521
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Akcja | Osoba | Data |
---|---|---|
Dodanie dokumentu: | Tomasz Wilkosz | 01-12-2009 09:18 |
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: | 01-12-2009 | |
Ostatnia aktualizacja: | - | 01-12-2009 09:18 |