Logo BIP Logo ePUAP
Biuletyn Informacji Publicznej
herb jednostki
Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej
System eBoi

eBoi
Jak załatwić sprawę?

Każdy przedsiębiorca powinien pamiętać, że:

zgodnie z obowiązującymi przepisami[1]jakakolwiek żywność wprowadzana do obrotu powinna być oznakowana w sposób zrozumiały dla konsumenta, napisy powinny być wyraźne, czytelne i nieusuwalne, umieszczone w widocznym miejscu, a także nie mogą być w żaden sposób ukryte, zasłonięte lub przesłonięte innymi nadrukami czy obrazkami. W szczególności, w oznakowaniu, należy podać nazwę rodzajową produktu (np. „kiełbasa suszona”, „mleko pełne”), wykaz składników, termin przydatności do spożycia (np. „należy spożyć do …”) lub datę minimalnej trwałości (np. „najlepiej spożyć przed …”), warunki przechowywania, masę netto, oznaczenie producenta lub innego podmiotu odpowiedzialnego za wprowadzenie produktu do obrotu.

Szczególne przepisy[2]dotyczą oznakowania wędlin, jeśli są oferowane bez opakowań lub pakowanych przy sprzedaży. W takiej sytuacji niezbędne jest w miejscu ich sprzedaży podanie danych o składzie oferowanych produktów, to jest przekazanie informacji z czego wyprodukowano określoną wędlinę, włącznie z danymi o obecności wody, danymi na temat dodanych substancji dozwolonych (w tym konserwantów), a także składników, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia (np. alergenów), jeśli dodano je do wyprodukowania konkretnego wyrobu. Informacje te powinny być podane na czytelnej wywieszce przy sprzedawanym towarze i należy je wskazać w kolejności malejącej.

Obowiązek ten nie będzie spełniony, jeśli informacje te będą przechowywane na zapleczu, w gablocie, w pudełku pod ladą, czy w inny sposób uniemożliwiający konsumentowi zapoznanie się z nimi przed dokonaniem zakupu. Podobnie, jeśli nie będzie możliwa identyfikacja składu wędlin z konkretnym produktem (np. w sytuacji sprzedaży kilku produktów o nazwie „szynka”).

Jeśli wędliny zostały wyjęte z opakowań zbiorczych a następnie porcjowane i w kawałkach lub plastrach przeznaczono je do sprzedaży samoobsługowej – powinny posiadać takie oznakowanie, jakby były wyrobami sprzedawanymi w opakowaniach jednostkowych. Nie jest dopuszczalne umieszczanie takich wyrobów z oznakowaniem ograniczonym jedynie do nazwy towaru i jego ceny.

Dodatkowo sprzedawcy powinni informować konsumentów, kiedy otwarte zostało opakowanie zbiorcze z wędliną, która następnie była krojona w kawałki lub plastry. Z chwilą otwarcia opakowania zbiorczego zmieniają się warunki jego przechowania, więc produkt należy spożyć jak najszybciej, a termin przydatności do spożycia ujawniony na opakowaniu dotyczy wyrobu zapakowanego.

Sprzedawcy powinni dbać nie tylko o prawidłowe oznakowanie oferowanych produktów, ale także o warunki, w jakich przechowują wędliny i odpowiednio je oddzielać od innych wyrobów, w szczególności od przetworów mlecznych (serów lub twarogów) lub świeżych ryb.

Przedsiębiorcy nie powinni również zapominać o prawie konsumentów do reklamowania zakupionej żywności, w przypadku wędlin na wagę – będą to trzy dni od dnia sprzedaży.

Sprzedawcy powinni też wiedzieć, że naruszenie wymogów prawnych dotyczących oznakowania zagrożone jest karą pieniężną. Maksymalna jej wysokość to pięciokrotność wartości nieprawidłowo oznakowanego towaru, ale nie mniej niż 500 zł. Dotychczas kary, jakie wymierzyły w tym zakresie organy Inspekcji Handlowej sięgały od 500 zł do powyżej 5000 zł, przy czym w przypadku ponownego naruszenia przepisów karę powiększa się o sumę sankcji, jakie z tej samej przyczyny wymierzono w okresie 24 miesięcy poprzedzających dzień rozpoczęcia kontroli.

 


[1]Art. 48 ust. 1 ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2010, Nr 136, poz. 914 z późn. zm.).

[2]§ 17 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych, Dz.U. Nr 137, poz. 966 z późn. zm.).

 

Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Akcja Osoba Data
Dodanie dokumentu: Tomasz Wilkosz 06-04-2012 09:33
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: 06-04-2012
Ostatnia aktualizacja: - 06-04-2012 09:33