eBoi
Jak załatwić sprawę?
Informacja dotycząca kontroli żywności w 2007 r.
KONTROLE ŻYWNOŚCI W 2007 ROKU
W 2007 roku Inspekcja Handlowa w Szczecinie przeprowadziła łącznie 466 kontroli artykułów rolno-spożywczych, podczas których zbadano ponad 11.200 partii produktów.
Kontrole realizowane były w placówkach detalicznych, w hurtowniach, w sklepach wielkopowierzchniowych oraz w placówkach gastronomicznych. Przedmiotem kontroli były przede wszystkim produkty spożywcze codziennego zakupu. Placówki typowano na podstawie wcześniej przeprowadzanych kontroli oraz na podstawie skarg i informacji konsumentów. Realizowane były również plany o znaczeniu krajowym.
Nieprawidłowości ujawniono u ponad 83% (389 kontroli) skontrolowanych przedsiębiorców (placówkach).
W trakcie kontroli, bazując na przepisach krajowych i unijnych oraz deklaracjach producentów, badana jest jakość produktów i zgodność oznakowania z obowiązującymi przepisami. W czasie każdej kontroli sprawdzane są terminy ważności artykułów spożywczych. Średnio pod tym kątem badanych jest ok. 20 partii produktów u przedsiębiorcy. Ponad 81% wszystkich badanych partii sprawdzonych zostało pod kątem terminów ważności.
Wady jakościowe stwierdzono w blisko 17% badanych partii. Oceny jakości dokonywano na podstawie badań organoleptycznych oraz badań laboratoryjnych prowadzonych przez akredytowane laboratoria Głównego Inspektoratu Inspekcji Handlowej.
W I kw. 2007r. zakwestionowano jakość 25% badanych partii mleka i jego przetworów, natomiast w IV kw. 2007r. już ponad 30% produktów z tej grupy. W II kw. ub. roku niewłaściwą jakość wykazywało ponad 30% ryb i przetworów rybnych. Reagując na skargi i informacje konsumentów w IV kw. 2007r. przeprowadzono kontrole mięsa i przetworów mięsnych. U jednego z kontrolowanych przedsiębiorców zakwestionowano 100% badanych partii.
W ubiegłym roku sprawdzane były następujące grupy produktów, m.in.:
- mleko i przetwory mleczne,
- przetwory zbożowe,
- mięso i przetwory mięsne,
- drób i przetwory drobiowe,
- ryby i przetwory rybne,
- przetwory owocowo-warzywne,
- mrożonki,
- soki i napoje bezalkoholowe, napoje alkoholowe,
- oleje i tłuszcze jadalne,
- przyprawy, dodatki do żywności, miody i inne.
Przeprowadzone badania jakości wykazały, że producenci zastępują droższe składniki tańszymi, np. dodając tłuszcz roślinny zamiast zwierzęcego. Taki proceder wykryto w badanych partiach masła, serach. Ponadto stwierdzono zawyżoną zawartość wody. Badane produkty miały niewłaściwą konsystencję, wygląd, smak, zapach.
Termin ważności zakwestionowano w dużej ilości partii w stosunku do badanych w takich grupach jak: koncentraty spożywcze, przyprawy, produkty wykorzystywane w produkcji gastronomicznej.
W sezonie letnim przeprowadzone zostały kontrole punktów gastronomicznych w pasie nadmorskim (głównie smażalnie ryb). Ponadto w ciągu roku skontrolowane zostały inne punkty gastronomiczne, np. kuchnie egzotyczne oraz placówki na terenie szkół i wyższych uczelni. Stwierdzono głównie stosowanie przyrządów pomiarowych bez aktualnej cechy legalizacji lub bez tej cechy. Zdarzało się także kwestionowanie stanu sanitarno- porządkowego.
Kontrole sklepów wiejskich wykazały liczne nieprawidłowości w zakresie legalizacji użytkowanych wag oraz w zakresie terminów ważności oferowanych do sprzedaży produktów.
Kontroli poddane zostały również produkty z różnych grup sprzedawane jako „własna marka” w sklepach wielkopowierzchniowych. Kontrole wykazały, że ponad 14% zbadanych partii posiada nieprawidłową jakość. Dotyczyło to m.in. wyrobów mięsnych, serów, masła. Sprzedawano także towary przeterminowane.
Pod lupą Inspekcji Handlowej są także oferty promocyjne. W ubiegłym roku dwukrotnie prowadzono wzmożone kontrole w tym zakresie, tj. w II i IV kwartale. W ich trakcie stwierdzono liczne nieprawidłowości polegające np. na oferowaniu produktów gratis, które w rzeczywistości nie były gratis, podawaniu nieprawdziwych informacji o cenach dotychczas obowiązujących. Większość kontroli w IV kw. było kontrolami sprawdzającymi przedsiębiorców kontrolowanych w II kw. Poza tym realizowano bieżące skargi i informacje oraz własne rozeznania.
W wyniku tych kontroli nałożono 340 mandatów karnych oraz przesłano wnioski o ukaranie do sądów rejonowych, a także przekazano zawiadomienia do organów ścigania.
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Akcja | Osoba | Data |
---|---|---|
Dodanie dokumentu: | Mariola Cieśla | 07-07-2008 13:06 |
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: | 07-07-2008 | |
Ostatnia aktualizacja: | Tomasz Wilkosz | 16-10-2009 14:11 |